De race is voorbij!

Afgelopen week zijn Ray en Danny 3000 kilometer dwars door een continent geracet. Ze kregen te maken met verandering van omgeving en klimaat. Gedurende de reis naar het zuiden passeerden de jongens 8 controle stops en ze sliepen op veel verschillende plekken. Een paar voorbeelden zijn: een wegrestaurant, camping en middenin de natuur. Ze zagen veel verschillende zonneauto’s, maar helaas geen enkele kangoeroe.

De race is ten einde en bijna alle teams zijn gefinisht. Sommige teams verbleven langer in de Outback dan anderen, sommige haalden de eindstreep niet zonder hulp en enkele mochten niet eens starten. De ceremoniële eindstreep was in het centrum van Adelaide, maar de officiële finish was bij “Torrens Parade Ground” net buiten de stad. Op donderdag 12 oktober finishten bij “Torrens Parade Ground” de eerste auto’s. Wanneer een team finishte, werd de tijd gestopt en werden alle teamleden van het betreffende team verzameld. Daarna stapten ze in een shuttlebus, waarna ze samen met hun eigen zonneauto naar de finish reden. Zo vermeden ze de drukte van de stad en het gehele team reed zo in één keer over de finishlijn. Na het passeren van de finishlijn volgde er een controle, om te kijken of de zonneauto nog aan het reglement voldeed. Vervolgens werden alle gefinishte auto’s tentoongesteld aan het publiek. Ondanks de koude temperatuur (10 °C) namen sommige teams een verfrissende duik in de dichtstbijzijnde fontein om hun behaalde titel te vieren. Verder vonden er interviews plaats met de teams. Dit leidde zelfs tot een eerste ‘moment of fame’ moment voor Solar Racing Groningen. De VPRO interviewde Ray en Danny voor het programma “Oranje boven, down under”. ‘s Avonds werd er verder gefeest in een Belgisch biercafé. Deze avond ontstonden er veel nieuwe vriendschappen en veel teamleden deelden hun ervaringen.

Op zaterdag vond de parade door Adelaide plaats. Alle zonneauto’s reden hierbij van Victoria Square naar Victoria Park. Tenslotte vond hierna de officiële ceremoniële prijsuitreiking plaats. Er werden verschillende prijzen uitgedeeld. Naast de eerste prijs was er bijvoorbeeld ook een innovatie trofee. Verder werden alle teams, sponsoren en vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Na afloop van de ceremonie was het opnieuw tijd voor feest! Dit keer verwisselden alle de teams onderling hun shirts. Hierdoor was het lastig om teamleden te herkennen, maar op dit moment maakte dat niks meer uit. Deze avond werd er volop van het moment genoten en heerste er een grote saamhorigheid.

Tenslotte, toen alle vieringen voorbij waren, gingen de teams terug naar huis of begonnen aan een welverdiende vakantie in Australië of Nieuw-Zeeland. Sommigen voelden zich gedeeltelijk opgelucht, omdat er veel spanningen binnen teams heersten. Anderen waren verdrietig dat het nu allemaal ten einde is. Ze werken twee jaar namelijk erg hard aan één gezamenlijk doel. Nu is het tijd om alles te overhandigen aan hun opvolgers.

Wij willen alle deelnemers feliciteren, met name de winnaars. De top vijf teams waren (in volgorde van 1e tot 5e plaats): Nuon Solar Team (NL), Universiteit van Michigan Solar Car Team (USA), Punch Powertrain Solar Team (BE), Tokai University (JP), Solar Team Twente NL). Natuurlijk willen we ook Solar Team Eindhoven feliciteren met hun eerste plek binnen de Cruiser klasse.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten op onze eerste inschrijving in BWSC 2019!